Alkohol och levern

Mattie Schauman December 27, 2015 Hälsa 94 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Levern är det organ som bryter ner giftiga ämnen som alkohol. Långvarig och hög alkoholkonsumtion påverkar funktionen av levern. Leversjukdom är ofta upptäcks sent eftersom symtomen är vaga och vanligtvis endast ske efter en lång tid. En ökning av leverenzymer eller värden kan tyda på leversjukdom i levern, t ex genom alkoholmissbruk. I många fall är det möjligt att begränsa de skador som orsakas av att vidta åtgärder.

Levern

Levern är ett stort organ som väger ungefär hälften kilo. Levern ligger intill magen, övre högra bukhålan och till stora delar dold bakom nedre revbenen. I levern spelar cirka 600 olika kemiska processer äger rum. När en skada eller skador på levern kan påverkas negativt dess funktion. Detta kan orsaka många problem i fysisk funktion. Skador på levern kan orsakas av överdriven alkoholkonsumtion, om mer berusad än levern kan hantera.
Hepatisk
I levern, det finns två separata system som har en inverkan på driften och leverfunktionen. Båda systemen bidrar till de kemiska processer som är nödvändiga för att göra kroppen fungerar korrekt.
Blodkärlssystemet
Portvenen är de viktigaste blodkärlen som flyter genom levern. Fartyget blodet ger det väl perfusion levern från blod som härrör främst från tarmen och mjälten. Blod från portvenen är rik på näringsämnen, men också till toxiner som alkohol. Dessa näringsämnen sedan absorberas, lagras och omvandlas till ämnen som kroppen behöver. Eventuella gifter bryts ned och utsöndras via levern.
Gall och gallgångar
Leverceller producerar galla som transporteras genom små kanaler till gallblåsan. I gallblåsan, små mängder av galla i tarmen motiverade. Bile spelar en viktig roll i matsmältningen, som att minska fett så att de kan mer lättsmält. Dessutom bidrar den kraft som lösligheten och absorptionen av vissa vitaminer. Genom nedbrytning av levern galla utsöndras genom tarmkanalen.
Huvuduppgifter i levern
 • Proteinmetabolism
 • Fettmetabolismen
 • Kolhydratmetabolism
 • Skärning
 • Hormon Nedbrytning
 • Lagringsfunktion
 • Avgiftning

Hepatology av alkohol

Överdriven alkoholkonsumtion kan skada levercellerna och så småningom leda till total förlust av leverfunktionen. Levern bryter ned alkohol så att damm kan avlägsnas från kroppen. Eftersom alkohol inte kan räddas, måste levern genast bryta alkoholen. Denna nedbrytning utföres genom leverenzymer. Som för att bryta ner den mängd alkohol är för stor, det inträffar en ackumulering av nedbrytningsprodukter, såsom den skadliga acetaldehyd. Som ett resultat, levern av störningar i metabolismen inträffa med leverskador som följd.
Faktorer
Forskning har visat att ett antal faktorer påverkar uppkomsten av en leversjukdom. Både varaktighet och mängden alkohol påverka detta. Ärftliga faktorer spelar en roll. Kvinnor löper större risk för leverskada än män.

Alkoholhaltiga fettlever, alkoholhepatit och alkoholrelaterad cirros

Alkoholhaltiga fettlever
Alkoholhaltiga fettlever sker som ett resultat av deponering av fett i levern celler. Det är det första steget av de alkoholrelaterade leversjukdomar. Vanligtvis finns det inga symptom förekommer. Om det finns symptom, är det oftast vaga symtom som trötthet, svaghet och smärta i höger övre delen av buken. Leverenzymer kan höjas, särskilt en något förhöjda ASAT och ALAT-nivåer indikerar fettlever. Ofta emellertid, var normala levervärden finns i test av leverfunktionen. Ultraljud och leverbiopsi kan mycket väl visa sig vara en fettlever. När slutade, dricka alkohol, kan fettlever försvinna.
Alkoholhaltiga hepatit
Alkoholhepatit kännetecknas av inflammation, avsättning av fett i levern celler och lätt ärrbildning i levern. Det finns symptomen inte alltid närvarande. Symtom som kan förekomma är illamående, aptitförlust, buksmärta, gulsot och feber. Levern är ofta förstorad och smärtsamt. Leverenzymer har ofta ökat betydligt och antalet vita blodkroppar är högre än normalt. 35% av de tunga drinkers utvecklar alkoholhepatit. Av denna grupp, 55% sluta med den allvarligaste formen av leversjukdom, cirros.
Alkoholhaltiga levercirros
I levercirros, det finns ärrbildning i levervävnad. Mjuk levervävnad ersätts av hård ärrvävnad. Utrymmet där blodkärlen som löper genom den komprimeras av den hårda vävnaden. Som ett resultat, är blodflödet hindras. Skrumplever är den allvarligaste formen av leversjukdom. Symptomen liknar symptomen vid alkoholhepatit. Cirka 10-20% av alla storkonsumenter utvecklar skrumplever. Skadan av cirros är ej vändbar, till exempel genom att stoppa dricka. Vidare skada på levervävnad, emellertid kan förhindras genom att stoppa drickande. Den återstående leverfunktionen kan då vara möjligt. Om skadan är mycket stor, minskar leverfunktionen ytterligare. Det enda behandlingsalternativ är en levertransplantation. Ibland kan en transplantation inte är möjligt, med döden till följd. Det finns en ökad risk för att utveckla en levertumör i en cirrotisk lever.
Diagnos
Medicinska problem med alkoholmissbruk kan tyda på förekomst av leversjukdom. Blodprover kan visa om det finns en alkoholrelaterad sjukdom eller om det finns en annan orsak. Ibland läkaren tar bort en liten bit av levervävnad under leverbiopsi.
Levervärden
Blodprover kommer att kontrolleras av flera leverenzymer, som undersöker sambandet mellan de olika värden. Leverenzymer kan öka av många andra orsaker, såsom en godartad tumör, gallsten eller diabetes mellitus. Vissa enzymer till utredning görs av alkoholmissbruk är AST, ALT och gamma-GT
ASAT och ALAT
normalvärdet 0-45
drickande 100
drivet drickande 400
cell förtret ettusen
2000 akut behov ingripande
Gamma-GT
normalvärdet för män 10-40
normalvärdet för kvinnor 6-25
En ökning av gamma-GT-innehåll kan vara indikativ för kroniskt alkoholmissbruk. Detta värde bör övervägas i samband med andra värden lever. Värdena i kroniska storkonsumenter är högre än för enstaka storkonsumenter. Gamma-GT-värden kan vara mycket hög, indikerar detta en allvarlig leverskada. I 75% av de som dricker stora mängder, det finns en ökning av gamma-GT-nivåer i blodet.
Utveckling av leversjukdomar
Många storkonsumenter gör en utveckling under loppet av sjukdomen av deras lever. De faser som kan förekomma utgången av fettlever från hepatit till skrumplever så småningom. Ibland händer det att en drinker utvecklar skrumplever utan att ha haft hepatit. Andra har hepatit utan symptom. Storkonsumenter med hepatit C löper hög risk att utveckla skrumplever.
Komplikationer av alkoholrelaterad leversjukdom
Efter år av tungt dricka ofta, komplikationer från alkoholrelaterade leversjukdomar. Dessa komplikationer kan vara allvarliga, såsom:
 • Vätskeansamling i buken
 • Blödning från fartyg i matstrupen eller magsäcken
 • Förstorad mjälte
 • Förhöjt blodtryck i levern
 • Dysfunktion i hjärnan och koma
 • Njursvikt
 • Levercancer

Behandling
Leversjukdomar behandlas genom att föreskriva en hälsosam kost och sluta dricka alkohol. För att göra detta, är det ofta nödvändigt att delta även i en alkohol rehabiliteringsprogram. Ibland är det receptbelagda läkemedlen för att minska behovet av alkohol och för att behandla komplikationerna av leverskada. Vid progressiv levercirros, kan en lever vara nödvändig. För detta kan man bara ha det om det finns åtminstone en halv slutat dricka alkohol.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha