Alexandrine Tinne: explorer och pionjär

Verner Lundin Februari 28, 2016 Miscellanea 9 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
"Tack gode Gud, åtminstone jag är fri." Hague ofta chockad av slående utseende och beteende Alexandrine Tinne. Förutom detta "olämpligt" beteende hon var också känd som en upptäcktsresande och hon var en av de första européerna som vågade in i det inre av Afrika. Men hon var i första hand en pionjär inom fotografering, men aldrig där för att få det erkännande de förtjänade. Kort sagt, på många sätt Alexandrine Tinne var en märklig kvinna!

Kapitlen

  • Ungdomarna i Alexandrine Tinne
  • Den andra stora resa
  • Efter hennes död

Ungdomarna i Alexandrine Tinne

Den 17 oktober var 1835 Alexandrine Tinne föddes på Herengracht 17 i Haag. Hon var dotter till Philippe Frédéric Tinne och hans andra hustru lady Henriette Marie Louise av Capellen. Det fanns redan två söner från sitt första äktenskap med Philippe Tinne, men dessa var alla äldre och redan flugit. Philippe var en mycket förmögen man som hade tjänat bra pengar på handeln med socker och kaffe mellan Nederländerna och Västindien. När Alexandrine var åtta år gammal, dog hennes far. Han lämnade henne och hennes mamma tog ett stort arv att deras genast bland de rikaste människorna i Nederländerna.
Alexandrine, även kallad Alexine, målade som kindAlexandrine växer
Knäppa Alexandrine växte upp i Haag och hade lite hänsyn till den aristokratiska livsstil människorna runt omkring henne. De stod som de andra ädla unga damer genom att slå hemlagad kläder att bära och är just inte vara bunden till en man. Hon var bra på språk och kunde spela bra ritning och piano. Hon fick i sin senaste åren hemma lärdom av privatlärare. Förmodligen har hon varit på internatskola omkring år 1847 i den sydfranska staden Pau. Men detta är inte säker. Föräldrarnas hem i Haag, stod bredvid Kungliga biblioteket, och här var hon en välkommen gäst. Hon var särskilt intresserad av geografi och etnologi.
Resa
Alexandrine mamma hade alltid älskat att resa och när Alexandrine fyllt nitton hon fick för första gången med sin mamma på en resa. Deras första resa gick till Skandinavien. Med buss, tåg och ångfartyg de reste till Norge. Det var på den tiden var mycket vanligt för damer adeln med en hel entourage på vägen och det var med damerna Tinne ingen olika. Väl där, de gick på en ponny bil i norr. De Bergen och Trondheim fortfarande påverkas och sedan korsa teckningar av Norge till Stockholm. På vägen stannade de ännu även i Paris och runt jul var de tillbaka i Haag.
På sin resa genom Norge lärde Alexandrine, Adolf Franz Josef, greve von Konings Mark bekant och helt mot sin egen övertygelse fästman hon med honom. Året fick dem två gräl och Alexandrine lämnade sin fästman. Hon reste med sin mamma och hennes fästman längre ens följde henne till Turkiet, men tyvärr utan framgång. År 1855 upphör Alexandrine och hennes mor även Nilen och reste vidare genom Egypten. Även gjorde gemensam Turkiet, Syrien och Palestina. Sedan tog de en paus från ett halvt år i ett kloster för att stanna i Beirut och Alexandrine tillbringade sin tid klokt att studera islam. Under år 1857 var duon lika redo att resa och hon stannade tillbaka i sitt hem i Haag. Alexandrine störtade i Haag på fotografi. Konsten att fotografering uppfanns inte förrän 1837 och det tog flera år innan utrustningen var också tillgängliga för individer på marknaden. Detta Alexandrine var en sann pionjär.
Alexandrine och hennes mor. Damen till höger är Alexandrine och damen i mitten och till vänster är hennes mamma.

Den andra stora resa

I augusti 1861 mor och dotter reste till Alexandria Tinne igen och den här gången var "Tant Addie" med. Tant Addie var ogift syster Henrietta van Capellen, mor till Alexandrine. I April 1862 de nådde platsen Khartoum. Därifrån, mor och dotter reste med ångbåt till följd av Ugandas Gondokoro. Tant Addie inte sitta resan och stannade kvar i Khartoum. I den ugandiska Gondokoro strandsatta expedition, floden var inte heller längre tveksam och Alexandrine insjuknade. Expeditionen återvände till Khartoum och anlände sent som 1862 igen.
Denna reslust av Alexandrine var långt bromsas. Hon ville tränga in okända territorium. Under våren 1863 lämnade en ny expedition och den här gången var målet att segla till Mesjra där Req till Gazelle River. Tant Addie igen stannade kvar i Khartoum, gjorde Alexandrine mor åka på en resa. Expeditionen utvecklades långsamt, de hade totalt 200 personer och frasen "resa lätt" betalades inte till damerna Tinne. Förutom silverbestick som de tog gick till porslins tjänsten när du reser. Även Alexandrine tunga järnsäng drogs vart du än går. Ibland damerna ville stanna längre på en viss plats för att titta runt och damerna långsamt stiger upp på morgonen som de gjort sin första hela toalett och frukost. Regnperioden kom närmare och resan slutligen strandsatta på det vid den tiden ökända slavhandlare Buselli. Nästan alla av expeditionen blev sjuk på grund av kylan och regnet. Den 22 juli, dog 1864 Henriette Tinne, mor till Alexandrine efter en tids sjukdom. Även två av Alexandrine s uppassare dödades. Buselli var att få högre priser för livsmedel och slutligen lämnade expeditionen. Längs vägen de kom skickades ett räddningsteam mot vilken faster Addie på vägen. Hon tyckte det var för lång och hade blivit mycket oroliga. Alexandrine tog hennes mamma tillbaka i en kista i sömmarna förslöts med harts.
Den 28 mars 1864 var företaget tillbaka i Khartoum. Några veckor senare dog faster Addie. Alexandrine återvände så småningom med fyra kistor tillbaka i Kairo. Hon bodde där som en inhemsk prinsessa med hennes tjänare. Hennes halvbror John kom för att besöka henne att återvända henne att övertyga för att återvända till Nederländerna, men Alexandrine vägrade. Dock tog John kistorna med resterna av sin styvmor, moster och uppassare tillbaka till Nederländerna så att de kunde begravas i Nederländerna.
Ett nytt fotograferar av Nomads Människor ToearegFascinatie för Tuareg
Efter ett tag, att ha tyst gjort Alexandrine blev fascinerad av de romantiska berättelser om tuaregerna, en nomadisk stam som reste genom Sahara. Alexandrine ville komma i kontakt med Tuareg och i oktober 1867 organiserade en expedition till Atlasbergen. Tyvärr, denna resa gick inte så bra, karavanen var tvungen att ta itu med svåra väderförhållanden, livsmedelsbrist, och det fanns ett ständigt hot för rån. I juli 1868 avslutade expeditionen i Philippe, en liten kuststad i norra Algeriet. Men utan Alexandrine. På denna sista resa fanns två holländska sjömän närvarande som hade hållit en dagbok av resan, enligt denna dagbok efter att säga exakt vad som hände under den senaste expeditionen.
Mordet på Alexandrine Tinne
När karavanen, i sin strävan efter tuaregerna i Tripoli anlände Alexandrine beslutat att genomföra en expedition till Bornu. Den 6 Mar 1869 kom vagnen istället Marzuk, här lyckades Alexandrine lyckats etablera kontakt med tuaregfolket och fått en inbjudan från den kraftfulla Toearegvorst Ichnoechem att komma och besöka dem. Efter deras första möte Alexandrine och Ichnoechem överens om att träffas igen i byn Ghat. På resan dit mot karavanen slog hans tillfälliga tält på Wadi Sjergui. Den 2 augusti 1896 var lägret attackerades av Tuareg och araber. Alexandrine Tinne väcktes till liv av två svärd huggande och skott. Hon blev 34 år gammal. Lägret var helt plundrat och bara visste några överlevande att fly och så småningom nå Philippe. Anledningen Alexandrine exakt dödades är inte känd, men snart efter hennes död gjorde galnaste historier. Så Alexandrine skulle av Sheikh Ahmed att dödas eftersom de hade varit otrogen. Enligt en annan version hon medvetet lurade in i ett bakhåll av ett gäng rövare som fanns på kistor med guld monteras som bar dessa "vita prinsessa" genom öknen. Den senaste versionen är den mest sannolika. Hennes grav tyvärr aldrig.

Efter hennes död

Hon hade redan beaktat en tidig död från ett brev att de ett år före sin död, skickade till sin halvbror John: "Om mig på mina resor något skulle hända om jag skulle dödas, vissa fortfarande fullt möjligt är, kommer man utan tvekan säga ja, det är det, allt som reser Poor Alexine, vad en död, etcetera etcetera ... Jag har aldrig förstått lyckan av att vara ganska gamla jag har alltid funnit tråkigt ?? .. även under de lyckligaste omständigheter ?? och jag finner inget fruktansvärt i tanken glatt och modigt att hitta min slutet av ett pistolskott eller kniv sår, fortsätter att dra i stället för en tråkig liv, som jag har sett så många. Så om du hör idag eller i morgon att de skickade mig till en annan värld, kom ihåg att min sista stund inte har varit bitter. Allt sammantaget är jag nöjd med mitt liv ?? Jag har levt ett gott liv ... Jag hade kul . Jag är ingen brådska att dö ?? men när det händer, bra. En kort men glad liv! ".
Bild av hand Alexandrine; ansikte på turneringen fältet från Hoge Nieuwstraat på kort Vijverberg i Haag Rykte
Under sitt liv Alexandrine Tinne var internationellt erkänd som en viktig explorer. Också av de många teckningar som hon växter som hon träffade på sina resor. David Livingstone skrev om detta: "Men ingen av mig i högre känsla än den holländska damen, fröken Tinne, som efter de tyngsta inhemska katastrofer, framhärdade i stor skala, till höger mot alla svårigheter."
Alexandrine var en av de första européer som stannade i afrikanska breddgrader som Egypten och Khartoum. Hon gick också som en kvinna i en värld till stor del domineras av män. Hon hade också ett stort kapital och de dog under särskilda omständigheter. Förutom att hitta några bokstäver ur hennes hand finns det inga ytterligare uppgifter om hennes hand. All information vi därför ha kommit från andra eller tredje hand och det är tillförlitligheten i berättelsen är inte bra. Hon var en legend, inte bara i Europa utan också i Afrika. Eftersom det inte fanns berättelser om en rik holländsk kungens dotter som reste genom Afrika. Dessa historier tog nästan mytiska proportioner.
Även om hon var en pionjär inom fotografering hon är mest känd för sin utforskning. Hon fotograferade hennes hus och i synnerhet Haag gatan och tog många fotografier under sina resor. I de kommunala arkiven i Haag, som ligger i Bilderna på Alexandrine Haag.
  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Den Alports syndrom
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha