Aftösa sår eller aftösa sår och orsak och behandling

Aftösa sår eller sår är små, smärtsamma kraterformade sår i munslemhinnan. Det kan finnas en aftös uppstår, men ofta med två eller tre åt gången. I herpetiform formen ibland med 15 och mer. Precis som munsår orsakade av herpes simplex-virus, kan kräfta sår vara smittsam, men orsaken är inte känd.

Afte eller sår

En afte är vanligt, omkring tjugo procent av befolkningen lider av det. Det finns ingen preferens för ålder, kön eller ras. Cankerskav brukar läker inom en vecka eller två, men de kan komma tillbaka. Även om de inte är en allvarlig hälsorisk, kan de vara irriterande med att äta och prata. Märkligt sår tycks förekommer främst hos personer som inte röker. Här är ännu inte ge någon tydlig vetenskaplig förklaring.

Symtom på munsår

Vad tycker du märker av munsår?
 • Smärtsam, vit eller grå, rödkantade kraterformade sår i munnen, på tandköttet, tungan och läpparna. Sår är utspridda eller i grupp.
 • Ibland kan en stickande eller brännande känsla innan såren uppstår.
 • Feber, trötthet och tjocka körtlar i svåra fall.

Orsaker till munsår

Även om den verkliga orsaken är ännu inte känt, det finns flera faktorer som spelar en roll i utvecklingen av kräfta sår:
 • Skador orsakade av en illasittande proteser, hårda tandborstar, skadade tänder, tandvård eller brännskador från varm mat eller dryck kan orsaka sår i munnen.
 • En afte är vanligare under perioder av minskad motstånd från stress eller utmattning.
 • Virala eller bakteriella infektioner, anledningen till att de kan. Intim kontakt ?? inbegripet delning saker ?? med människor som har kräfta sår, kan vara riskabelt.
 • Irritation genom att äta vissa livsmedel, såsom citrusfrukter, ananas, vinäger eller kraftigt saltad mat kan orsaka magsår.
 • Mat allergi, allergisk rinit och vitaminbrist kan spela en roll.
 • Upprepning kan åstadkommas genom solljus eller hormonella förändringar under menstruationscykeln.

Förebyggande av munsår

Hur kan du förhindra kräfta sår? Om det finns en afte god munhygien är mycket viktigt. Poeter så bra och regelbundet. Läs hela artikeln så vackra tänder får det!. Livsmedel som verkar orsaka kräfta sår, undvika så mycket som möjligt. Enligt det aktuella läget för vetenskapen är kräfta sår är inte smittsam.

Behandla kräfta sår

Vad kan du göra mot kräfta sår?
 • Mot smärtan införa en isbit på det drabbade området.
 • Munnen skölj flera gånger om dagen med saltvatten.
 • Kryddig och sura livsmedel som irriterar munsår, undvika.
 • Upprepade gånger eller rekommenderas i svåra fall, skölj munnen med antiseptisk munvatten. Dessutom kan förskrivas lokalanestetika, antihistaminer, kortikosteroider, antibiotika, eller för att främja läkning.
 • En vattentät salva under återhämtningen tillämpas ibland sår.

Besök tandläkare

Gå till tandläkaren om dig förutom såren har också feber och fettkörtlar, munsår ont och har inte gått efter behandling under två veckor. I svåra fall, en biopsi i munslemhinnan med kräfta sår som tagits för undersökning på herpes simplex virus eller sekundära bakteriella infektioner. Dessutom kan ett blodprov krävas. För detta kommer tandläkaren hänvisa till institutionen och halssjukvård på ett sjukhus.

Mer info

Kolla också in särskilda oral sjukdom eller munvård och hitta all information om din mun och tänder. Tack för din kommentar!
(0)
(0)

Kommentarer - 15

Jag är för närvarande också med aftös ?? En på insidan av min läpp, en på baksidan av min hals och en på min tunga ?? dåligt humör och trötthet påverkar ?? jag ibland månader som jag helt inte lider av kräfta sår. Jag får absolut ingen fat op.Sterkte för alla.

Jag hade exakt sju dagar sedan lider av en smärtsam lymfkörtel i halsen, tre dagar senare gick jag till doktorn eftersom jag hade vita fläckar på min tonsiller. Dagen mina visdomständer dras på det, och nu båda tonsillerna är inflammerad med en hel del vita fläckar på den och min mun är nu helt onder.Ondertussen Jag har haft en kurs av antibiotika, vad kan jag göra? Är dessa sår eller vita fläckar härrör från en inflammerad tonsill eller inflammerade tonsiller erhållits från munsår? Anita

Jag har alltid riktigt stora aftes, jag tror att orsaken inte beror på vitaminbrist, jag äter mycket fruit.John

Jag har redan ett par månader en öm på sidan av min tunga, har varit till läkaren och han gav mig råd att gå till avdelningens mun och käken sjukdomar. Kanske har det att göra med skarpa pick men jag har redan två månader sedan slipa och som inte har hjälpt. Vad är ditt råd? Tack! Hälsningar, Ellen

Jag ska försöka svartvinbärssaft, som hjälpte min pappa brukade vara mot kräfta sår. Förmodligen hans järnnivå var låg så han var inte riktigt hans vitaminer. Ikväll själv vaknat ur geiirriteerde tunga fanns små vita fläckar på dem.

Själv har länge lidit av munsår, ofta var jag sjuk av det också. Jag märker att jag är över att växa. . Vad hjälper mig är mycket bra skölj med väteperoxid 3%. Ett par gånger om dagen. Jag borsta mina tänder först och sedan jag skölj med lite. Hjälper om ett tåg. Provat alla möjliga andra saker, men till ingen nytta. Kanske detta tips kan hjälpa någon. Styrka!

 De är inte kräfta sår men det är streptokocker i halsen eller angina. Min dotter har nu exakt samma. Gå till läkaren för antibiotika.

Min dotter är 16 nu finns stora sår på hennes tonsiller? Aldrig hört. Hon är mycket illa av, har mycket smärta. Nästan kan inte äta. Drickande är svårt. Gör analgesi erhålles med ibuprofen 600 mg och 500 mg Panadol denna dag under tre gånger. Det hjälper inte. Lidokain till höjdpunkt hjälper en tillfällig anestesi bara för ett ögonblick. Hjälp!

Under flera månader har jag använder Flixotide genom ett recept från GP 250 Airosol. Detta medel används i astma, och den innehåller kortikosteroider. Jag var verkligen meningslöst lider av munsår, ärr fortsatte om det. Om jag känner eller ser något, var som helst i min mun eller tunga jag spraya en eller två puffar Flixotide och inom en dag till 1,5 är aftös helt. Jag har ungefär 40 år att hitta en lösning, kan jag verkligen rekommendera det.

Denna vecka äta ananas, inte gör det. Inom en dag dök upp igen. Min erfarenhet är att inte äta citrusfrukter, apelsiner, kiwi, citroner, ananas men inte äpplen och körsbär. Jag har en bekant som äter någon frukt mer. Päron, blåbär, jordgubbar, melon går bra. Jag ser till min dagliga grundläggande vitaminer, mineraler och fibrer via ett tillägg program för att komma in. Jag har intrycket av att såren inte kvar i min mun så länge. Det brukade ta två veckor verkligen, nu ofta 7-9 dagar, och då smärtan borta. För att lindra smärtan lite plats jag dem. Om du har några frågor, vänligen maila oss.

När jag sluta röka jag få min mun full av kräfta sår, riktigt stora och de fortsätter. Allmänläkare och tandläkare vet inte vad jag ska göra med det, även skygga. Homeopat har inte hjälpt. Bummer've nu varit en månad och göra en hel del smärta, är dålig mat. Det enda som hjälper är rökning, inom ett par dagar jag sedan off. Vem kan då kunna hjälpa mig?

Jag använder en oral gel med lidokain som du kan få på apoteket och måste gälla med en borste. Irriterande är bara att du måste vara mycket försiktiga annars ger också tungan och munnen en dimma. Den fungerar också bara en kort stund, men om du lider mycket av det för ett ögonblick eller böter.

Kära Ellen, skulle jag följa de råd och faktiskt gå till MKA-kirurg för samråd och diagnose.Groet, Victor

Kära Wim, Tack för att du ervaringen.In sjukhus skriver specialister oftare kortikosteroider om smärta outhärdliga is.Met mycket uppriktigt, Victor

Kära Margret, Tack för din kommentar. Även om din läkare eller tandläkare kan göra något för dig, är det lämpligt att besöka en specialist. ACTA i Amsterdam kan du besöka till exempel. Ofta kräver dock en remiss .Groet, Victor

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha

Se Också