8 Bibeln: Visan, Ruth, Klagovisorna, Predikaren och Esther

Kasten Nilsson December 27, 2015 Miscellanea 8 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Denna artikel fokuserar på fem Megillot: Visan, Ruth, Klagovisorna, Predikaren och Esther. Song är stort fokus på relationen mellan Gud och hans utvalda folk. The Book of Ruth berättar om konvertera Ruth. Klagan beskriver förstörelsen av templet i Jerusalem och exil judarna. Predikaren handlar om förgänglighet materiella livet. Och Ester beskriver räddningen av det judiska folket som skulle utrotas av Haman.

Canticles

Song skiljer sig från de andra böckerna i Tanach. De vise kallar de andra böckerna "Kodesh" och Song of Songs "Kodesh Kodashim". Vad är skillnaden mellan denna bok och resten av Bibeln? Andra böcker har, trots sin oändliga djup mening, en enkel, ytlig förklaring. Song, har ingen enkel mening. Allt är dolt.
När man läser boken som du kanske tror att det är en kärlekshistoria. Men det är inte meningen. Varför Salomo skulle ha en sådan värld bok skriven? Varför har Gud sätta denna bok i de andra heliga böckerna?
Song har många nivåer av betydelse, men det är säkert att säga att hela temat är förhållandet mellan Gud och hans utvalda folk, judarna. Texten kan bara förstås på rätt sätt med hjälp av judiska kommentatorer. Det är brukligt att läsa Visan i synagogan på sabbaten under de mellanliggande dagarna av påsken.

Ruth

Ruth är berättelsen om Naomi, en judisk kvinna som får två icke-judiska döttrar. När dör hennes två söner, Naomi vill återvända till Israel. Hennes moabit döttrar vill gå med henne till Israel och konvertera till judendomen. Naomi vill känna sig obekväma, men Ruth insisterar. På grund av svåra ekonomiska förhållanden, Ruth bor på säd som inte når upp till skörden av de rikare judiska bönderna. Hon berör Richter Boaz och gifter sig med honom. I det sista kapitlet är att kung David härstammade från paret. The Book of Ruth ger därmed information om bakgrunden till David. Det är brukligt att läsa Ruts bok på andra morgonen i Shavuot festivalen.

Klagovisorna

Klagan är skriven av profeten Jeremia. Det beskriver både förstörelsen av templet i Jerusalem och exil av det judiska folket. Boken är skriven innan förstörelsen av templet som en profetisk varning. Nu är det en minnesbok. Det är brukligt att läsa Klagovisorna i synagogorna på snabba Tish Be'Av, minnet av förstörelsen av det första templet 9422 f.Kr.) och det andra templet (68 BCE. Boken berättar smärtan och förtvivlan av nationen på grund av förlusten av det heliga templet och det heliga landet.

Pred (Kohelet)

Predikaren är den tredje och sista bok skriven av Salomo. Det är en ganska cynisk bok om galna saker folk gör för att samla framgång ". Boken verkar vara en mixed bag. Men en närmare granskning är tre saker som återkommer i judisk filosofi:
 • Förhållandet mellan öde och fri vilja
 • Providence och ansträngning
 • Belöning och bestraffning

Predikaren visar oss den judiska sättet att leva i fred med vart och ett av dessa begrepp. Solomon påpekar att materiell framgång är flyktig och måste väljas för att studera Toran och iakttagande av Guds bud. Det är brukligt att läsa Pred på Shabbat under de mellanliggande dagarna av Sukkot.

Esther

Esters bok är berättelsen om den judiska Purim. Haman, premiärminister av det persiska riket kung Achashverosh, ville förstöra det judiska folket. Tre saker som hände innan Haman kunde genomföra sin plan:
 • Kungen dödade hans hustru Vasti, i en berusad stupor. Han gifte sig sedan Esther utan att veta att hon var judinna.
 • Farbror Ester, Mordecai, låg bakom planen för Haman och agerat mot den.
 • Mordecai kom tillbaka planer på att döda kungen och räddade kungen.

 • Så Haman plan kunde inte utföras. Men detta är inte kärnan i boken. Det är den osynliga Guds hand. Guds direkta kontroll över mänsklighetens historia. Gud hade kunnat döda Haman i sin spjälsäng. Men Gud ville judarna var oroliga för att de skulle få uppleva Guds hand. Mordechai och Esther ledde det judiska folket till Gud i Teshuva.
  Mer information: Home - biblisk historia och bibliska personer.
    Like 0   Dislike 0
  Kommentarer (0)
  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha